Repeateren

Her-og-nu fakta

VHF
Udgangsfrekvens: 145,725 MHz med pilottone 77 Hz.
Indgangsfrekvens: 145,125 MHz, pilottone 77 Hz og opkaldstone 1750 Hz.

UHF
Udgangsfrekvens: 434,9875 MHz, med squelsh-tone 77 Hz.
Indgangsfrekvens: 432,9875 MHz, pilottone 77 Hz.

D-star OZ9REZ 434.5625 MHz

Tilbage til historien

Alle historier begynder med, at der var engang. Det gør denne også. Og engang var ca. omkring 1975.

Vi var et par stykker, der var begyndt at interessere os for noget der hed 70 cm-båndet. Ad uransagelige veje var der dukket et eksemplar af en Storno CQM 59-50 op. En fin radio på det tidspunkt. Den var med rør i udgangen og den kunne give 5 watt i udgangseffekt. Nå, men vi måtte jo se om ikke vi kunne få gang i den. Ja hvem er vi? Det var oz6yo Bo Rasmussen og så mig oz8vo Harry Hougaard. Vi havde hørt, at der vist var startet en UHF repeater i Århus, så vi pakkede det hele sammen og kørte op til det gamle vandtårn på Hobrovej i Randers. Det er den lokale radioklub der har mødelokale der.

Filter på gulvet.

Øverst oppe riggede vi en antenne til med retning mod Århus, og sandelig om ikke der var kontakt. Det gav blod på tanden. Der var noget at arbejde videre med. Der kom gang i snakken om ikke Randers måtte have en sådan repeater også. Det var ikke muligt at få en tilladelse til en på 2 meter, da der var en ude på lysnet, en høj lidt syd/vest for Randers.

Vi har det problem i Randers, at der indenfor en kort afstand er en højde forskel på 60 meter. Så dem der bor nede i byen, dem der er mobil samt portabel ikke kan komme ret langt ud omkring på radio. Det ville en repeater kunde hjælpe meget på. Så der blev lagt en slagplan.

Der blev ansøgt om en tilladelse hos Post og Telegrafvæsenet. Den kom i hus. Det skal siges at der blev kørt Simplex på 433,200. Den var med de nye båndplaner blevet til en repeater indgang, så det var jo nærliggende, at vi fik det frekvenspar 433,200 indgang og 434,800 som udgang,(der er senere lavet en ny båndplan, så der køres med 2Mhz spacing så nu kan vi igen kører simplex på vores gamle frekvens).

Der var jo den fordel, at man så havde det ene xtal, der skulde bruges samt at man jo også kunne lytte på indgangen om man kunde høre den man snakkede med.

Der blev så samlet stumper sammen. Et gammel filter til noget Storno grej, blev savet i passende stykker, samlet og justeret med det, vi nu havde at gøre godt med. Og ja hvad var så det? Det var såmænd en anden radio med de frekvenser der passede til det: Ikke noget med måleinstrumenter her. Styring blev der jo også lavet. Den side af sagen tog oz8yr sig af og den har kørt siden med klokke og cw id, jo jo.

Tiden gik. Den 2meter rep.der var på lysnet måtte nedlægges medio 1983.

Vi gik så og snakkede om ikke vi skulle se om der kunde gives tilladelse til at få den til Randers. Jo, det kunde der. Så på den igen med planlægning mv. Filter skulle laves. Det tog ozl fxi Jørgen Stæhr sig af(han arbejdede på Nestle i Randers) så det klarede de der. Så trimme trimme lige som med 70 cm, styring ved oz8yr ant velvillig sponsoreret af Procom. Så var vi også i gang på 2meter Randers i 1985.

Der er skiftet en del ud hen af vejen på de 2 rep. I starten betalte oz8yr,oz8vo af egen lomme den strøm der blev brugt. Det er senere overtaget af klubben. Ellers er alle udgifter på driften afholdt af oz8vo service mv. På det seneste er der blevet udskiftet antenne på 70 cm, nyt kabel, ny radio mv.

Det er vel også ganske godt efter 30 år.

På 2meter er der også udskiftet kabel. Og som det seneste, nye filtre. Så nu er vi godt kørende forhåbentlig i mange år endnu.